1η μέρα μe μαθηματικά παιχνίδια

Τα σχολεία ξεκίνησαν σήμερα!   Για εμάς τους δασκάλους οι δραστηριότητες της πρώτης μέρας είναι πάντα ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ.  Θέλουμε να κάνουμε διασκεδαστική και όμορφη τη μέρα στο σχολείο, αλλά και να κινητοποιήσουμε τη σκέψη, τη δημιουργικότητα, να υποστηρίξουμε τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Φέτος επιλέξαμε μια δραστηριότητα με ποτήρια και μία με σπαζοκεφαλιά-ξυλάκια.

Στην πρώτη τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, προσπάθησαν να φτιάξουν έναν όσο γίνεται ψηλότερο πύργο από ποτήρια. Συνεργάστηκαν αρμονικά, σκέφτηκαν πώς θα λύσουν το πρόβλημα να πάνε πιο ψηλά από τους άλλους με τον ίδιο αριθμό ποτηριών. Μετά από αρκετές προσπάθειες η νικήτρια ομάδα έκανε ένα πύργο με 11 στρώσεις ποτηριών. Η επόμενη σκέψη ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φτιάξουμε έναν μεγαλύτερο πύργο.  Καταφέραμε να φτιάξουμε έναν με 17 στρώσεις ποτήρια. Τότε αναρωτηθήκαμε για το ρεκόρ Γκίνες για το ίδιο έργο.  Ψάξαμε και βρήκαμε ότι το ρεκόρ είναι τα 9,36 μ. με 50 στρώσεις από ποτήρια!  Έχουμε πολλή δουλειά αν θέλουμε να το καταρρίψουμε! Περισσότερα στο βίντεο!

Η επόμενη δραστηριότητα ήταν σπαζοκεφαλιές με ξυλάκια. Σας τις παρουσιάζουμε εδώ. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να μετακινηθεί ένα ξυλάκι, για να φτιάξουμε μια ισότητα που ισχύει.

spirto04

 

 

Λύσεις: α) το 2 γίνεται εύκολα 3 με μια μετακίνηση

β) παίρνουμε από το 8 ένα ξυλάκι, το κάνουμε 9 και το ξυλάκι το κολλάμε στο 1 για να γίνει 7.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s