Ρέθυμνο : Καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Το άρθρο αυτό  δημοσιεύτηκε στις 03/03/2016 εδώ  . Το σχολείο μας ήδη ξεκινά από αύριο να συγκεντρώνει προϊόντα. 

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με την στήριξη της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ρεθύμνου, απευθύνει μια πρόσκληση αλληλεγγύης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία για τα παιδιά πρόσφυγες που βιώνουν την οδύνη του πολέμου και του ξεριζωμού. Δεκάδες είναι τα παιδιά που δυστυχώς άφησαν την τελευταία τους πνοή στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη χώρα μας, παιδιά που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην τάξη μας και να είναι μαθητές μας. Για τα πιο «τυχερά» παιδιά, αυτά που συνεχίζουν το ταξίδι τους, οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.Συγκεκριμένα καλούμε τους συναδέλφους σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες τους να ετοιμάσουν σακίδια πλάτης για ένα παιδί πρόσφυγα. Προτείνουμε οι μαθητές κάθε τμήματος να αναλάβουν να φτιάξουν ένα τέτοιο σακίδιο, το οποίο θα προσφερθεί σε ένα προσφυγόπουλο ίδιας ηλικίας. Ένας μαθητής προσφέρει μια παλιά σχολική του σάκα και οι υπόλοιποι μαθητές αναλαμβάνουν να την γεμίσουν με χρήσιμα πράγματα.

Οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν πράγματα που έχουν ήδη στο σπίτι τους και είναι σε καλή κατάσταση. Μια παλιά σχολική σάκα, ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες, είδη ατομικής υγιεινής, μερικά snacks, ένα παιχνίδι, μια ζωγραφιά, ένα γράμμα, μπορεί να μην ακούγονται τόσο σημαντικά είναι όμως απαραίτητα στον δρόμο ενός προσφυγόπουλου για την αναζήτηση της νέας του πατρίδας.

Τα υλικά που συγκεντρώνουμε στο σακίδιο, όπως μας έχουν υποδείξει αλληλέγγυοι, είναι:

Είδη προσωπικής υγιεινής: πακέτο χαρτομάντιλα – πακέτο υγρά μαντιλάκια – οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα – μικρό σαπούνι – μικρή πετσέτα χειρός
Είδη ρουχισμού: ελαφρύ αδιάβροχο(πόντσο) – ζευγάρι κάλτσες – σετ εσώρουχα
Σχολικά είδη: τετράδιο ή μπλοκ ζωγραφικής – μικρή κασετίνα με μολύβι, στυλό, ξυλομπογιές, γόμα, ξύστρα – μικρό παιχνίδι (π.χ. μίνι επιτραπέζιο)
Τρόφιμα: μπάρες δημητριακών – μπισκότα – παστέλια
Μήνυμα ελπίδας κάρτα ή ζωγραφιά με ένα γραπτό μήνυμα των παιδιών, ένα μήνυμα ελπίδας για καλό ταξίδι ή καλή τύχη στα αγγλικά.

Στο κάθε σακίδιο δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν όλα τα είδη. Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ούτε και βαρύ, αφού αρκετές φορές οι πρόσφυγες έχουν να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα. Επίσης δεν πρέπει να τοποθετηθούν υγρά(π.χ. νερό, χυμό) γιατί μπορεί να σπάσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όμως είναι σημαντικό έξω από το κάθε σακίδιο να υπάρχει ένα μικρό αυτοκόλλητο με την ηλικία και το φύλλο του παιδιού για το οποίο προορίζεται, ώστε να είναι εύκολη στη συνέχεια η διάθεση τους. Εάν κάθε τμήμα ετοιμάσει ένα σακίδιο, το κόστος που θα αντιστοιχεί σε κάθε παιδί είναι πολύ πολύ μικρό.
Αφού δοθεί χρόνος μερικών εβδομάδων για να οργανωθεί και να τρέξει η καμπάνια στα σχολεία, τα σακίδια θα συγκεντρωθούν και θα σταλούν σε ομάδες αλληλεγγύης των προσφύγων στα νησιά ή στα βόρεια σύνορα, ώστε να μοιραστούν σε παιδιά πρόσφυγες.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις της δράσης είναι σημαντικές. Το διάστημα που θα τρέχει η δράση, είναι μια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να την αξιοποιήσουν ως αφόρμηση για να συζητήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού των προσφύγων, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εγκαταλείποντας την πατρίδα τους, να καταδείξουν τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο η συντεταγμένη πολιτεία αλλά και μερίδες πολιτών αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες κ.τ.λ. Προπαντός όμως είναι μια ευκαιρία να καλλιεργηθεί στους μαθητές η ενσυναίσθηση, το αίσθημα προσφοράς σε αυτόν που έχει ανάγκη, η αλληλεγγύη.

Ευχαριστούμε και πάλι για την ενεργό συμμετοχή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΛΜΕΡ Δέσποινα Νικολάου(6932400754)
ΣΕΠΕΡ: Λίλη Κρομμύδα(6979447694)

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s