Ύμνος στο βιβλίο

(του Ευγένιου Τριβιζά)

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;

Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;

Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγοριά την καρδιά;

Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;

Έλα, πες μου, τι ’ναι κείνο που με κάνει και δακρύζω,

που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;

Έλα, πες μου, τι ‘ναι κείνο που με κάνει να γιορτάζω,

που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;

                Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!

Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει

και στο ταξίδι της ζωής πιστά μας συντροφεύει!

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί και το μολύβι, τη γοητεία της ανάγνωσης. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί!!!!

            Τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο είναι πολλαπλά όπως όλοι φαντάζεστε. Μέσα από το διάβασμα τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να κατανοούν τα γεγονότα. Βελτιώνεται το λεξιλόγιο τους, καλλιεργείται η φαντασία και η δημιουργικότητα τους. Επιπλέον αναπτύσσονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες τους και ο εγκέφαλος τους εξασκείται στο να λαμβάνει και να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες.

            Όμως το διάβασμα ενός βιβλίου συντελεί όσο τίποτα άλλο στη δημιουργία μιας μοναδικής επαφής ανάμεσα σε παιδί και γονέα. Εκείνη τη στιγμή που τους διαβάζετε ένα βιβλίο γίνονται συνταξιδιώτες στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας και της γνώσης. Μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και την αγωνία για την έκβαση της εκάστοτε ιστορίας. Μέσα από το διάβασμα ενός βιβλίου παρέχεται η δυνατότητα στο γονέα να περάσει μηνύματα στο παιδί του με τον πιο ιδανικό τρόπο και να εκμαιεύσει τις βαθύτερες σκέψεις του παιδιού του.

            Κάντε το διάβασμα καθημερινή σας συνήθεια και θα διαπιστώσετε το πόσο ευεργετικά λειτουργεί στο παιδί αλλά και στη μεταξύ σας σχέση. Αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά σας και επικοινωνήστε ουσιαστικά μαζί του. Διαβάστε του αργά και καθαρά, παρατηρήστε τις εικόνες, ακολουθείστε τις λέξεις με το δάχτυλο σας, παροτρύνετε το παιδί να βάλει σε χρονική σειρά τα γεγονότα της ιστορίας που διαβάσατε. Τέλος συζητήστε μαζί του, τι του άρεσε και τι όχι.

Μην χάνετε την ευκαιρία για αυτή τη μοναδική επαφή με το παιδί σας, χαρίστε του απλόχερα τα ανεκτίμητα δώρα του διαβάσματος και μην ξεχνάτε:

            «Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την ΑΓΑΠΗ για το διάβασμα». B.F Skinner

Πηγή http://book-tour.webnode.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s